ZZP’ers in de zorg; kansen of verleden tijd?

De laatste dagen komt via verschillende media (o.a. Omroep MAX) naar buiten dat ZZP’ers in de zorg, hun langste tijd gehad hebben.

Actieve inzet voor de zorg?

Minister de Jonge, voor wie ik in het algemeen grote waardering heb vooral om zijn actieve inzet voor de zorg, roept dit keer iets wat ik betwijfel. ZZP’ers, zouden helemaal geen ZZP’er zijn. Onzin, dat hangt er toch écht van af of de Belastingdienst dat roept en dat kan pas nadat ze de inzet inhoudelijk hebben beoordeeld.

Ze horen gewoon in loondienst wordt er vervolgens geroepen. De Minister, geeft nu al aan met wetgeving te komen, waarmee elke inzet van een ZZP’er in de zorg, wordt voorkomen. Gaat dat lukken denkt u?

Afschaffen van ZZP in de zorg

Een ZZP’er, zegt iets over de manier waarop je werkt. Je werkt als zelfstandige, als eigen ondernemer. We kennen dat in allerlei sectoren, de bouw is het beste voorbeeld. Als je ZZP’er bent is er geen sprake van een arbeidsrelatie. Je wordt immers als ondernemer ingehuurd. Daarvoor gelden er allerlei regels die de Belastingdienst uitgevaardigd heeft. Meerder opdrachtgevers per jaar, zoveel te maken uren waarbij je in je eigen inkomen voorziet…..

Kan met niet voorstellen dat het fenomeen afgeschaft wordt. Zeker niet in de bouw. Waarom dan wel in de zorg? Het zou duurder zijn? O ja? Als je alle kosten meerekent, is het maar een fractie duurder. Maar bijna niemand noemt de voordelen. Een organisatie die je inhuurt, betaalt niet direct mee aan de opbouw van je pensioen, stuurt je niet naar een opleiding, investeert niet in bijscholing. En mocht je ziek worden, jammer dan. Maar ook dan betaalt een instelling niet mee aan de loondoorbetaling bij ziekte.

Aardige poging

Aardige poging. Zou wel begrijpen dat de heren de Jonge en Koolmees, elkaar hierin vinden. Het zou voor de Belastingdienst weer een beetje tijd schelen als ze die ZZP’ers niet meer hoeven te controleren. En de Jonge zal vast hopen, dat de ZZP’ers zich massaal laten verleiden om weer in loondienst binnen de zorg te gaan werken. Meerdere vliegen in één klap.

Arbeidsrelaties veranderen!

Als je het mij zou vragen, dan denk ik dat de geest uit de fles is. Arbeidsrelaties zijn aan het veranderen. Accepteer dat nu maar. Ik denk dat er steeds meer flexibiliteit in arbeidsrelaties gaat ontstaan. Aan de groei van het aantal inschrijvingen bij de Kamer van Koophandel zie je ook, dat er steeds meer jonge mensen komen, die voor eigen rekening en risico gaan ondernemen.

En de tekorten in de zorg dan?

Het zou de Minister nog meer sieren, als hij zijn energie richt op b.v. het behoud van het zittende personeel. Het verhogen van het rendement van de zorgopleidingen. Of….

Maar ZZP’ers elke keer weer overvallen met dreigementen, doen of ze geen ondernemer zijn, etc. Je zou ze ook kunnen prijzen en ze kunnen vragen om mee te denken hoe ze voor de zorg behouden kunnen worden. Allemaal veel constructiever dan………maar wat roepen…….

Geschreven door Peter Dijkstra. Peter was een groot deel van zijn werkzame leven hoofd P&O én docent P&O verbonden aan een managementopleiding in de non-profitsector en sinds 2004 directeur/senior Consultant bij een werving & selectiebureau (Lekz)

Meer BLOGS geschreven door Peter Dijkstra