Zorgverleners verenigt u, Stem op de PvdZ!

Boeren die de snelweg dichtgooien, treinen die niet rijden en lange wachtrijen op Schiphol. Zomaar wat thema’s die de media de afgelopen weken domineerden. Maar een leven zonder huisarts, dat is ook geen pretje….. Toch is daar weinig aandacht voor geweest de afgelopen weken. Toch bijzonder, wat vindt u erger, 4 uur met je koffer door Schiphol struinen, of straks 6 uur in de rij voor de huisartsenpost met een pijnlijke pols, of gezwollen oog……. Of nog erger: uw geliefde, kind of ouder 6 uur in de rij…..

Heeft u meegekregen dat de huisartsen hebben gestaakt?

1 juli was het zover, een grote bijeenkomst op het Malieveld. De reden: de huisarts loopt over. De werkdruk wordt steeds hoger en voor sommigen is die al niet meer houdbaar. Gelukkig hadden ze de staking op tijd aangekondigd, was het maar 1 dag en vaak was er nog iets geregeld voor noodgevallen. Want de huisarts laat zijn patiënt niet vallen….. Wie zijn krant aandachtig las zag het de volgende dag op pagina 3 voorbij komen, maar om nou te spreken over massale media-aandacht… Gelukkig snapt de politiek de problemen wel…. Alhoewel, minister Kuipers heeft zijn gezicht niet laten zien tijdens de manifestatie.

De boeren weten zich nog gesteund door de BBB met Caroline van der Plas. In een peiling van augustus stond zij fictief op 19 zetels. Het is dat het werken bij Lekz zo goed bevalt, maar anders zou ik toch serieus overwegen om de PvdZ op te richten.  De Partij voor de Zorg! De sector die zich al jaren niet gehoord voelt, waar 1,4 miljoen mensen werkzaam zijn. 1,4 miljoen! Op een stemgerechtigde populatie van ruim 13,5 miljoen mensen moet dat toch 10% van de stemmen kunnen opleveren. Dat is dan weer goed voor 15 zetels…. Gelukkig wordt Rutte niet snel zenuwachtig…..

Hoe kan het toch dat we zo weinig merken van de enorme problemen die ons staan te wachten in de (huisartsen)zorg? Deels omdat de gemiddelde zorgverlener altijd zijn prioriteit bij de ander legt. De patiënt gaat boven alles. Een huisarts gooit zijn praktijk niet 3 dagen dicht om zijn stem te laten horen, hij blokkeert geen ambulances op de snelweg. En de gemiddelde huisarts is ook niet echt opstandig van aard….. Een zorgprofessional wil zorgen. Eerst de ander, dan zijzelf.

Maar zonder een oordeel uit te spreken over de problemen van andere groepen in Nederland, als de zorg stagneert hebben we pas echt een probleem met elkaar. Vele huisartsenposten kampen met structurele tekorten, in zorgcentra moet men grote moeite doen om de roosters op orde te krijgen en tijdens de coronacrisis hebben we heel veel zorg moeten uitstellen waarvan een deel niet meer ingehaald zal worden. En de toekomst ziet er niet direct rooskleuriger uit. Structurele problemen waar echt serieus naar gekeken moet worden. Misschien toch maar die politieke partij oprichten….

Zorghelden BEDANKT!

Maar voor nu, is dit verhaal vooral bedoeld als hart onder de riem voor alle toppers die dag in dag uit met liefde en passie hun vak blijven uitoefen. Die in de start van de coronacrisis van ons allemaal even de lof kregen die ze eigenlijk altijd verdienen. Die jou ondanks de werkdrukte nog steeds kunnen vertellen wat hun vak zo mooi maakt. Maar lieve Nederlanders, heb aandacht voor ze! luister naar ze! JUIST omdat ze de snelweg niet plat gooien, JUIST omdat ze hun vak niet verlaten, JUIST omdat ze er elke dag weer zijn voor jou en mij.

Zorghelden BEDANKT!

Ps. Niet vergeten, 17 maart 2025 stem PvdZ!