Zorgbonus 2020 en 2021 – wat een gedoe

Piet van 85 jaar jong, lag tegenover me. Hij was duidelijk niet in orde. Hij wilde graag gewassen worden en liever nog onder de douche. Hij was dat zo gewend….

Komt er een kleine, slanke verpleegkundige aan. Mét mondkapje! Heel rustig en zonder enig gedoe, helpt ze hem rustig in de rolstoel en samen verdwijnen ze in de douche. En binnen 20 minuten kwamen zij samen weer naar buiten. Zij nog steeds met mondkapje, en hij helemaal opgelucht, stralend en aangekleed. Later sprak hij zijn waardering uit. Zo’n kleine zuster die met merkbaar vakvrouw-schap hem zonder pijn en met een glimlach geholpen had. Je zou het van te voren nooit gedacht hebben. Maar ze tilde hem, verplaatste hem, trok zijn kleren en pantoffels aan en dat allemaal zonder enige pijn zo te horen aan Piet. Een dik tevreden man. En misschien wel 1,5 keer zo groot als de zuster zelf……

Met eigen ogen gezien, jullie werken zo hard!

Voor mij was het de eerste keer dat ik een nacht in het ziekenhuis mocht verblijven. Als je alle zorgverleners zo hard ziet werken, de goede dingen ziet doen en vooral de persoonlijke aandacht zie geven en dat zelf óók ervaar, dan vind ik het zo terecht dat je de waardering af en toe eens omzet in een …..bonus. Zeker in tijden van corona. Je zult maar de hele dag anderen mogen helpen met mondkapje…..en met het risico zelf ook nog eens besmet te raken! Sterker nog, afgelopen weekeinde lag er zoveel sneeuw, dat een aantal verpleegkundigen in het ziekenhuis bleef slapen, puur om er de volgende ochtend weer voor anderen te zijn! Toppers!

Wat houdt de zorgbonus in en wie heeft er recht op?

Volgens de Rijksoverheid is de zorgbonus bedoeld als waardering voor de prestatie tijdens de covid-19 crisis. Als medewerker in de zorg kom je in aanmerking voor een bedrag van €1.000,- netto. Geheel belastingvrij. Deze bonus geldt voor personeel in de zorg die tussen 1 maart 2020 en 1 september 2020 hebben gewerkt tijdens de corona crisis. Nog een voorwaarde; je dient niet meer te verdienen dan €73.000,-. Via deze link vind je de beroepen die WEL en NIET in aanmerking komen: Beroepen die WEL of NIET in aanmerking komen.

Als je recht hebt op de bonus, dan ontvang je die via je werkgever/zorgaanbieder. Deze bonus kon je organisatie aanvragen VOOR 11 november 2020.

De zorgbonus in 2021 bedraagt €500,-. De helft minder dan in 2020. Deze belangrijke maatregel werd besproken en vastgesteld tijdens Prinsjesdag. Wat betreft de hoogte van dit bedrag en wie er recht op heeft en wie niet, valt te discussiëren. Wat vinden jullie?

Geen recht op een zorgbonus

Dat gezegd hebbende, schoot me Kees zijn verhaal te binnen. Hij kreeg vorig jaar als één van de eersten corona. Hij is hoofd Zorg in een woonzorgcentrum. En in die hoedanigheid had hij de besmetting zo goed als zeker opgelopen. Hij werd dus vorig jaar ziek en is nog altijd niet aan het werk. Dus zei zijn werkgever dat hij óók geen recht had op de bonus. Hij had immers niet gewerkt. Hoe gek kan je het maken?

Wij merken dat er meer zorgverleners zijn die hun bonus van 2020 nog altijd niet hebben ontvangen. Wat een schande!

Net zoals je ondernemers steunt in deze tijden, zo zou je de zorgmedewerkers – allemaal vakmensen – mogen waarderen voor het werk wat ze professioneel en goedgeluimd doen.

Wat je kunt doen:

Mocht jij zo iemand zijn die nog altijd niet de verwachtte bonus heeft ontvangen, kaart het aan binnen je organisatie. En kijk op de website: https://www.zorgbonusgemist.nl/

Trek aan de bel bij de cliëntenraad, de Ondernemingsraad, je beroepsgroep. Of schrijf Rutte of de politiek een briefje.

Maar trek aan de bel als je even niet de waardering krijgt die je wel verwacht en verdient!

zorgbonDank voor jullie goede zorgen!

Geschreven door Peter Dijkstra. Peter was een groot deel van zijn werkzame leven hoofd P&O én als docent P&O verbonden aan een managementopleiding in de non-profitsector. Peter is sinds 2004 directeur/senior Consultant bij een werving & selectiebureau (Lekz) en óók in tijden van corona met plezier én geïnspireerd aan het werk! Behalve afgelopen dagen, toen hij voor het eerst van zijn leven in het ziekenhuis lag……