Dagdiensten en regelmaat als oplossing!

Zeg je werken in de zorg, dan denk je al gauw aan onregelmatige diensten. Er moet toch ’s nachts iemand aanwezig zijn? Of vroeg willen beginnen? Er zijn natuurlijk échte nachtmensen. Maar voor de meerderheid is onregelmatig werken best pittig. Daarom wordt er van alles aan gedaan om de overlast van onregelmatig werken te beperken. Van voorwaarts roterend roosteren, van het beperken van het aantal nachtdiensten die je achter elkaar mag werken, tot tegenwoordig zelfs een Routekaart voor Duurzame Inzetbaarheid.

De zorg moet een aantrekkelijke sector zijn!

Hadden jullie dat laatste al gehoord? De zorg moet een aantrekkelijke sector zijn om in te willen werken zo is in de CAO te vinden. Medewerkers moeten zich kunnen ontwikkelen, maar de arbeidsomstandigheden (lees ook je rooster) moet(en) er toe bijdragen dat je gezond, gemotiveerd kan blijven werken tot zelfs je pensioen als je dat zou willen. Daarom worden er in de komende periode afspraken gemaakt tussen werkgevers in de zorg en de vakbonden, om inhoud te geven aan de Routekaart Duurzame Inzetbaarheid. We zijn benieuwd.

’t Is immers al jaren een gedoe. Al bijna 30 jaar is in de CAO te vinden dat je als 55-plusser, niet ingeroosterd wordt voor nachtdiensten. Of je moet er geen bezwaar tegen hebben. Voorwaarts roterend roosteren was al bekend in de jaren ’90. En de beperking van het aantal nachtdiensten is ook al jaren terug ingegaan. Net als je denkt dat ook gebroken diensten verleden tijd zijn (jaren ’90), zie je in de thuiszorg weer mensen die twee keer een paar uur op dezelfde dag ingezet worden. Met een hele lange pauze tussendoor…….terug van weggeweest!!

Pleitbezorger Lekz; duurzame inzetbaarheid

Wij zijn pleitbezorger als het gaat om duurzame inzetbaarheid. Daarom werken we graag voor opdrachtgevers die (doordeweekse) dagdiensten aanbieden in de zorg. En waar mogelijk denken we actief mee over een verduurzaming van de inzetbaarheid.

Denken vanuit de werknemer

Een oplossing? Veel instellingen blijven roosteren zoals ze dat altijd al gedaan hebben. We missen creatieve denkers en organisaties die op dit terrein veel meer mogelijk maken. Denk minder vanuit de organisatie, en sluit beter aan bij de mogelijkheden van de (potentiële) werknemer. Beter drie korte ochtenddiensten dan niemand. Ben je een ochtendmens? Dan alleen maar vroege diensten. Functioneer je beter in de middag/avond? Dan alleen….  Als je zo zou gaan roosteren ben je duurzamer bezig.

En nachtdiensten? In de GGZ zie je al één verpleegkundige in de nacht op ongeveer 100 cliënten. Oké; wel met aanvulling van bewaking en domotica. Wat mij betreft zijn dit mooie voorbeelden hoe het ook anders kan. Dus blijf zoeken naar mogelijkheden om zoveel mogelijk overdag ingezet te worden.  Doordeweekse dagdiensten in de zorg is een kwestie van doen!

Geschreven door Peter Dijkstra. Peter was een groot deel van zijn werkzame leven hoofd P&O én docent P&O verbonden aan een managementopleiding in de non-profitsector en sinds 2004 directeur/senior Consultant bij een werving & selectiebureau (Lekz)

 

Wij zijn in gesprek gegaan met opdrachtgevers en hebben doordeweekse dagdiensten ter sprake gesteld. Hierbij al onze doordeweekse dagdiensten vacatures! Klik hier voor deze pagina.