Nieuw schooljaar? Probeer leerling te blijven!

Elke opleiding is anders. Maar vrijwel iedere opleiding bestaat óók uit theorie. Een boek, een reader. Een link om digitaal op de hoogte te raken. Studeren, het is niet altijd het leukste zeker niet als je makkelijker in de praktijk leert. Maar het hoort er gewoon bij!

Met die kennis, ga je aan de slag. Soms in de vorm van een stage. Of door werken en leren te combineren.

Werken in de zorg = ambacht

Eigenlijk is het werken in de zorg, een soort AMBACHT. Net zoals een timmerman, een loodgieter, een verpleegkundige, een kok die allemaal begonnen zijn met eenvoudige opdrachten.

Zo gaandeweg, groei je in je werk. Uiteindelijk tot je net zo goed (of beter) bent dan je ‘opleiders’.

En ja, in de zorg betekent dat soms bedden opmaken. Of steunkousen aantrekken. Of afruimen en de borden in de vaatwasser zetten. Juist in die simpele handelingen, liggen leermomenten verscholen. Praatje maken als je afruimt. Bij het steunkousen aantrekken een levensverhaal aanhoren.

Recht op tijd

Waarom deze blog zou je denken?

Veel zorginstellingen, vooral in de ouderenzorg, hebben last van een magere personeelsbezetting. Dit is al vervelend genoeg. Maar het wordt pas écht vervelend, als het jou als leerling gaat belemmeren in je verdere groei. Veel leerlingen worden ingezet als extra handjes. Dat is mooi, maar je zit daar niet alleen om te werken!

Je wilt immers leren, beter worden. Dingen leren begrijpen. Je weet vast wie je werkbegeleider is. Of wie je binnen de opleiding kan aanspreken. Zorg dat je tijd krijgt. Je hebt er gewoon recht op!  Probeer een paar vaste momenten in de week/maand te plannen om samen over het werk te praten.

Prima als een overleg een keer niet doorgaat. Kan gebeuren. Maar zorg wel dat je begeleiders je leren om beter te worden. Vraag hun. Of probeer het bespreekbaar te maken. Voor dat je het weet ben je weer een paar weken verder. Dus…. Plan wanneer je ook maar even kans ziet, een evaluatiemoment. Of vraag als het echt niet anders kan aan de bewoners, wat ze van je vinden. Of tijdens de koffiepauze. Alleen door feedback op je handelen te combineren met kennis, word je uiteindelijk de vakvrouw/man die je wilde worden.

Veel plezier daarbij!

Geschreven door Peter Dijkstra. Peter was een groot deel van zijn werkzame leven hoofd P&O én als parttime docent P&O verbonden aan een managementopleiding in de non-profitsector. Peter is sinds 2004 directeur/senior Consultant van LEKZ. 

 

Ben jij op zoek naar een nieuwe baan inclusief scholing? Wij hebben verschillende opdrachtgevers die een leer-werktraject bieden. Bekijk hier onze scholing vacatures.