Dag van de Arbeid – Wij gaan alvast naar Bakker Jan de Groot!

Wat vieren we vandaag!? 

Terwijl wereldwijd en dus óók in heel Europa feest wordt gevierd, zo wordt er in Nederland gewoon gewerkt. De dag heet officieel “Dag van de arbeid” en we vieren het onder deze naam sinds 1889.

De meeste mensen hebben er wel eens van gehoord. Maar wist je dat het ooit begonnen is om de strijd voor een 8-urige werkdag af te dwingen? In de jaren voor die tijd was 1 mei gewoon het Feest om de Lente te vieren. Maar sinds 1888 zijn de vakbonden nog nadrukkelijker aan het strijden voor betere arbeidsomstandigheden. Men begon hiermee in de hoop op een rechtvaardiger samenleving en om de waardigheid van de arbeidersklasse te onderstrepen. En daar hoorde óók een 8-urige werkdag bij.

Of we in Nederland niet zo strijdlustig zijn, weet ik niet. Wel dat het met onze arbeidsomstandigheden, allemaal zo slecht nog niet is. We wensen allemaal dat het beter wordt, dat er beter naar ons geluisterd wordt en dat we met nog meer plezier naar ons werk gaan. Maar als je het vergelijkt met de ons omringende landen of wereldwijd kijkt, dan mogen we ons gelukkig prijzen.

In Nederland zijn we ook sterk in doe maar gewoon, dat is al gek genoeg. Of realiseren we ons onze goede arbeidsomstandigheden en is dat de reden dat we op de Dag van de Arbeid – de strijd voor betere arbeidsomstandigheden – gewoon aan het werk zijn. Wie het weet mag het zeggen!

Maar we lopen zo wel even naar Bakker Jan de Groot; LEKZ gaat aan de koffie met gebak!