Ruimte voor de Zorgprofessional (SER-rapport nader bekeken)

Ken je de SER? De Sociaal Economische Raad? De SER is de belangrijkste adviesraad voor regering en parlement over sociaaleconomische vraagstukken. Een grote groep betrokkenen uit de zorg zelf aangevuld met allerlei deskundigen, hebben zich gebogen over de grote uitdagingen in de zorg. Recent zag het eindrapport het licht.

Word jij daar beter van?

Een kleine 40 pagina’s en een 7-tal Bijlagen verder, betwijfel ik of er écht zoveel voor je gaat veranderen. Op pagina 19 wordt wel gesproken over ruimte voor de professional. Zelfstandig keuzes maken, eigen expertise en voldoende ruimte om naar eigen inzicht te handelen. Maar in dezelfde rubriek is óók te lezen dat onder dit hoofdstuk óók valt voldoende collega’s zodat de roosters kloppen. Het rapport schrijft zelf ook dat je altijd multidisciplinair werkt. Om over managers en allerlei regels maar te zwijgen. Meer dan een intentie is het niet, zo lijkt me.

Als tweede advies, wordt scholing genoemd. En behoud van mensen. Meer stageplekken, betere  begeleiding van nieuwe medewerkers. Niks nieuws onder de zon! Dan een bijzonder advies. Als het beter bij je balans werk-/privé zou passen, zou je in sommige levensfases misschien geholpen zijn met een tijdelijk elders werken. In de regio, in een andere branche? Wie zit daar op te wachten denkt u?

 

 

 

Zeggenschap? We kennen al heel lang een Arbo-wet. Hierin is al tientallen jaren vastgelegd, medezeggenschap. Regelcapaciteit. Ook kennen we al lang een Ondernemingsraad. Allemaal vormen van inspraak, die de échte speelruimte voor de professional écht niet veel groter hebben gemaakt. Het is dan ook zeer de vraag of dit advies nu écht zoveel verbetering gaat brengen.

Pronken met andermans veren. Technische en sociale innovatie. Eens, in zoverre dat de kwaliteit van zorg met vernieuwingen vast beter zal worden. Maar of het voor jou als zorgprofessional nu écht anders wordt, waag ik ook te betwijfelen. Maar misschien ben ik te sceptisch. Er zijn inderdaad betere bewegingsmelders, meetinstrumenten om te zien of mensen onrustig slapen. Of een airbag om vallen met heupletsel te voorkomen. Geweldig toch? Ja, maar of het de ruimte voor de Zorgprofessional nu echt beter maakt……

De optelsom vind ik zelf toch wat oude wijn in nieuwe zakken. De thema’s zijn ongekend actueel. Het hoge verloop, de moeheid van mensen die in de zorg werken; het zijn barre tijden. Juist dan valt een dergelijk rapport, waarvan ik hoge verwachtingen had, wel tegen. Het spijt me je niet beter te kunnen berichten…..

Weet je echter uitgedaagd!  Elke dag biedt de nodige kansen. Je moet het ook niet van rapporten willen hebben. Maar elke dag gewoon kijken hoe je het voor jezelf en de cliënten die je hebt, toch een leuke, gezellige dag kunt maken. Als je dat kunt, heb je sowieso een TOP-Dag!

Geschreven door Peter Dijkstra. Peter was een groot deel van zijn werkzame leven hoofd P&O én als docent P&O verbonden aan een managementopleiding in de non-profitsector. Peter is sinds 2004 directeur/senior Consultant bij een werving & selectiebureau (Lekz) en óók in tijden van corona met plezier én geïnspireerd aan het werk!