Wanneer ga jij SCHEIDEN? – Werkplezier en werkstress

Laatst gezien; een jong stel op tv. Gingen uit elkaar omdat hun relatie niet 100% was. Sorry lief, maar op sommige dagen zou ik al blij zijn met een 50%-tevredenheidsgarantie….

Maar serieus, vraag maar eens rond. Sommige mensen gaan inderdaad voor 100%, elke dag weer, elk moment. Wanneer zou jij opstappen? Als het 80% is, of …. En wat is geluk eigenlijk?

Vergelijkbaar met werkplezier

Met werkplezier is het vergelijkbaar. Zouden er bedrijven, banen en collega’s zijn waar het elke dag, elk moment voor 100% TOP is? Nee, natuurlijk niet.

Soms zit het mee, soms zit het tegen. Recent onderzoek maakte duidelijk, dat het delen van hoe je tegen je werk aankijkt, maar zeer beperkt wordt uitgewisseld. Een balen, een korte klets daargelaten. Maar denk eens mee. En probeer antwoord te geven op de vraag wanneer jij eens even écht bent gaan zitten om te delen met een collega, hoe je het vindt gaan?!  Voor de meeste mensen is het toch iets van een tredmolen. Opstaan, naar je werk gaan…..en het er verder nauwelijks over hebben.  GEK hé?

Je zou met name in de zorgsector verwachten (!) dat er juist over gepraat wordt. Hoe goed we voor anderen zijn, hoe slecht we in dit opzicht voor onszelf zorgen……   Veel instellingen hebben het er vooral niet over. Bang om te moeten horen hoe ongelukkig medewerkers zijn?

Hoeveel procent van de mensen scheiden er eigenlijk?

De kans dat een huwelijk van een man en een vrouw, twee mannen of twee vrouwen binnen 10 jaar strandt is resp.: 18, 15 en ruim 30 procent. Uiteindelijk eindigt zo’n 34 procent van alle huwelijken in een echtscheiding (in 2015 waren dat er ongeveer 36 000, in 2019 waren het er 30 041 volgens het CBS). Word je daar direct gelukkig van? Nee, elke verandering kost even tijd. Voor dat je je draai gevonden hebt in een nieuwe (arbeids)relatie……

Signalen van werkplezier en werkdruk

Vraag je jezelf wel eens af of je gelukkig bent op het werk? Je hoeft nooit 100% gelukkig te zijn op het werk, maar heb je de voor-en nadelen van het werk wel eens tegen elkaar afgewogen?

Het grootste signaal van werkplezier is dat het werk jou energie geeft in plaats van dat het altijd energie van je wegneemt.

Natuurlijk kom je wel eens moe thuis van het werk. Maar kom je elke dag moe en op thuis na het werk? Dan kun je je wel eens afvragen of het wel naar je zin hebt op het werk.

Intrinsieke- en extrinsieke motivatie

Heb je wel eens gehoord over de zelf determinatie theorie van Desi en Ryan (1985; 2000)? Zij maken onderscheid tussen intrinsieke en extrinsieke motivatie. Intrinsieke motivatie betekent dat je vanuit jezelf (binnenuit) geïnteresseerd bent en gemotiveerd bent om naar het werk te gaan. Extrinsieke motivatie is motivatie die gevormd wordt door externe prikkels. Denk hierbij aan; salaris, tekort in de zorg, bezigheid in het leven, auto van de zaak etc.

Als je nu eens goed nadenkt; ben jij dan intrinsiek- of extrinsiek gemotiveerd voor het werken in de zorg? Werk je, omdat het echt vanuit je hart het leuk vindt om de ”zorgen”? Of werk je, omdat het moet, er een tekort is en er brood op tafel moet komen?

Heb je hier wel eens over nagedacht? 

Drie basisbehoeften

Volgens Desi en Ryan (1985; 2000) zijn er drie basisbehoeftes die de intrinsieke motivatie stimuleert.

 • Wat zijn jouw competenties? En kun je deze inzetten in het werk? Wordt er tijdens het werk beroep gedaan om jouw competenties?
 • Hoe verbonden ben jij met je collega’s, cliënten en het werk? Is er sprake van een sociale verbondenheid? Hoe is de werksfeer en vindt het leuk om met je collega’s te werken en voor de cliënten te werken?
 • Heb jij autonomie in het werk? Dus hoe vrij kun je jouw werkzaamheden verrichten? Word je continu gecontroleerd of mag je binnen de protocollen en richtlijnen je werk zelf inrichten en uitvoeren?

Deze drie basisbehoeftes kunnen dus bepalen hoe intrinsiek gemotiveerd je bent voor het werk dat je nu verricht. Inzetten op jouw talent, verbonden zijn met je collega’s, werkomgeving en cliënten en de vrijheid die je hebt in het werk zijn bepalend voor jouw werkgeluk.

Signalen van werkstress

Als je het niet naar je zin hebt op het werk dan kun je dat op verschillende manieren signaleren. Je kunt dat op lichamelijk gebied signaleren, op psychisch gebied, in gedrag en in gedachtes.

Lichamelijke klachten

 • voel je je vaak moe na het werk, ook op je vrije dagen?
 • heb je vaak buikpijn?
 • heb je structureel nekklachten en hoofdpijn?
 • slaap je moeilijk?

Psychische klachten:

 • ben je snel prikkelbaar en word je vaak boos?
 • heb je paniek- of angstaanvallen?
 • voel je je vaak alleen?
 • pieker je vaak?

Gedrag:

 • meld je je ziek, terwijl je geen klachten hebt?
 • kun je moeilijk besluiten nemen?
 • eet je veel, drink je veel alcohol of rook je meer dan normaal?
 • ben je snel geïrriteerd of chagrijnig?
 • kijk je continu op de klok tijdens het werken?

Gedachtes:

 • heb je concentratieproblemen?
 • blijf je continu in details hangen?
 • voel je je continu duf of slaperig?
 • denk je continu in zwart-wit?
 • erger je je aan je collega’s?
 • heb je op je vrije dag buikpijn bij de gedachte aan je volgende werkdag?

Deel het! Is het tijd voor verandering?

Als je last hebt van veel van bovenstaande signalen, dan is het tijd om na te denken of je het nog wel naar je zin hebt op het werk. Het is niet erg om van functie/organisatie te veranderen, want het is belangrijker dat jij met jij met plezier naar je werk gaat. Als bovenstaande signalen aanhouden, dan gaan je collega’s, cliënten dit ook merken. Dus tijd voor verandering! Praat er met iemand over en sta open voor verandering!

Vergeet niet met je collega’s te delen hoe gelukkig je bent op het werk. Elkaar te bevragen hoe het staat met jouw werkplezier!

En als het écht structureel slecht is en je zelfs met tegenzin naar je werk gaat, weet dan dat het alleen maar beter kan worden als je zelf actie onderneemt.

Kijk op internet, maak een lijstje wat je wensen zijn in een baan en ga op zoek naar een nieuwe functie. Bijna overal zijn vacatures. Draai een dagdeel mee, kijk hoe je mogelijk toekomstig collega’s je welkom heten. Maar als praten niet meer helpt, accepteer dan dat het stukgelopen is. En ga met een gerust hart op zoek naar een betere partner!

Wanneer kan je bij ons terecht?

Mocht je verzorgende IG, verpleegkundige niv 4 of 5, doktersassistente, Psycholoog of Arts zijn, dan kun je voor verandering ook contact met ons opnemen. Wij zullen dan kijken naar je wensen en mogelijkheden voor een nieuwe baan! Of bekijk hier onze vacatures om eens zelf onderzoek te doen.

Je bent het waard!!