Waarom we vaak al om 05.30 uur wakker zijn…..

Zomerdag is het wat minder erg. Vogels die fluiten, de eerste zonnestralen. Maar alle andere seizoenen, vind ik het een ramp. Een partner die na jaren vroeg beginnen, tegenwoordig om 5.30 uur wakker wordt.

En het ergste is, dat ik het nog overneem ook. Het zit zó in je systeem, die ochtenddiensten….

En dan die keren dat je halverwege de nacht wakker wordt. Van is het al zover? Moet ik er al uit; allemaal uit een soort angst dat je te laat komt. Overigens worden de nachten de laatste jaren nog wat korter. Lig je net, komt er nog een appje binnen. Je twijfelt. Wil ik het nog weten? Misschien heeft het te maken met de vroege dienst…..

Slaapproblemen & Verpleegkundigen

onregelmatigheid

Slaapproblemen komen bij veel mensen voor. Volgens het CBS is uit onderzoek gebleken, dat ongeveer 25% van alle Nederlanders slechte slapers zijn. Nursing heeft vervolgens nog eens navraag gedaan hoe dit zit bij onze verpleegkundigen. Uit een onderzoek waaraan 700 verpleegkundigen hebben meegedaan, komt dat de meeste mensen slaapproblemen hebben en wel zoveel, dat hun werk daardoor negatief beïnvloed wordt. Wisten jullie dat maar 10% altijd goed slaapt?

Vooral de nachtdiensten hakken er in. Uit het onderzoek van Nursing, blijkt dat mensen na een nachtdienst soms niet meer slapen dan 5 uur. Je maag is makkelijker van slag en je hebt meer concentratieproblemen.

Zo min mogelijk onregelmatigheid

Het zo mooi zijn als je zo min mogelijk onregelmatige diensten zou moeten draaien. Sommige instellingen zijn al goed bezig. Zetten domotica (b.v. bewegingsmelders) in. Wel overzicht, maar minder mensen die ’s nachts moeten werken. Of meer inzetten op dagdiensten. Waarom moet het allemaal zo vroeg?

Het vak brengt met zich mee, dat er altijd wel iemand de klos is. Maar wat zou het fijn zijn als het tot een minimum beperkt blijft……

Geschreven door Peter Dijkstra. Peter was een groot deel van zijn werkzame leven hoofd P&O én als parttime docent P&O verbonden aan een managementopleiding in de non-profitsector. Peter is sinds 2004 directeur/senior Consultant van LEKZ. 

En zijn vrouw? Die werkt volgens (een onregelmatig) rooster in de Gehandicaptenzorg!

 

Bekijk hier onze vacatures voor doordeweekse dagdiensten! Wij hebben ook vacatures voor alleen avonddiensten of nachtdiensten! Onze vacatures: www.lekz.nl/vacatures