“Ik dacht dat ik te oud was voor de functie!”

De arbeidsmarkt is flink in beweging. We begonnen dit jaar met een grote krapte en een lage werkloosheid. Een betrouwbare maatstaf om te meten hoe krap de arbeidsmarkt nu écht is, vind je in de Spanningsindicator van het UWV. Eind 2019/begin 2020, waren er weinig mensen beschikbaar voor werk terwijl er veel vacatures openstonden (bron; werk.nl/UWV).

Eind maart, werd gelijk duidelijk dat de krapte omgeslagen was naar gemiddeld. Openstaande vacatures, daalden met 21%. En aan de andere kant nam het aantal WW’ers met 27% toe.

Toch zijn nog steeds beroepen waar de krapte nog altijd behoorlijk is. Opvallend is dat het tekort aan verpleegkundigen (en verzorgenden), gebleven is!

Wat heb je als 50-plusser aan deze kennis?

Het tekort aan verpleegkundigen/verzorgenden, beperkt zich niet tot deze twee functies. In de zorgsector is op allerlei andere terreinen een behoorlijk tekort aan mensen. Onze cijfers als het gaat om de positie van 50-plussers; de oudste die we de laatste jaren hebben mogen bemiddelen was 64 jaar jong. Paar weken geleden nog iemand(arts) van 61 jaar. En nu zijn we bezig met iemand van dezelfde leeftijd. Ook bij werkgevers dringt het besef door, dat een fitte 60-plusser, vaak veel goeds meebrengt. Kennis van zaken, rust, ervaring. Maak daar gebruik van. Bijna iedereen kan (en wil) langer doorwerken. De voornoemde arts zelfs tot ze 66 jaar en 4 maanden zou worden, heeft ze al laten weten.

Toch een TIP: we zien veel sollicitaties.

Oudere sollicitanten, beroepen zich vaak op hun staat van dienst. Sommen op wat ze al niet allemaal gedaan hebben. Op die manier proberen ze hun kandidatuur kracht bij te zetten. Maar de kracht zit vooral in een goede oriëntatie op het bedrijf en de functie waarop je solliciteert. Refereer aan de doelstelling, de ambitie van het bedrijf. En probeer te reageren op de inhoud van de functie. Een rugzak aan ervaringen helpt je maar beperkt. Maar fris en fruitig kijken naar een nieuwe functie, maakt je aantrekkelijker. Probeer in die flow/mood je brief te schrijven. Schrijf erbij wat je aan sport doet, al is het maar wandelen, fietsen.

En voor het weet…….   

Geschreven door Peter Dijkstra (65-e levensjaar). Peter was een groot deel van zijn werkzame leven hoofd P&O én als docent P&O verbonden aan een managementopleiding in de non-profitsector. Peter is sinds 2004 directeur/senior Consultant bij een werving & selectiebureau (Lekz) en niet van plan om te stoppen met werken!