Goede voornemens – De zorgverlener met jonge kinderen een werkbaar rooster geven

2023 is begonnen. En zoals velen van ons heb ik ook een aantal goede voornemens. Welke? Een betere werk-privé-balans (Een aantal van u zal denken: dan had je maar geen ondernemer moeten worden); afvallen, ik ga u niet zeggen hoeveel er af moet, maar de 1e kilo is gelukkig het makkelijkst, nog maar 7 te gaan… en liever zijn voor mijn collega’s (ik weet niet of ik deze meen, maar mijn collega’s lezen dit stukje ook….)

Mensen die me kennen zullen de knipoog in de inleiding herkennen, de rest van de lezers nu hopelijk ook. Het is bekend dat het volhouden van goede voornemens lastig is. Zelfs met behulp van de vele tips en adviezen die ruimschoots op internet voorhanden zijn, daar heb ik niets meer aan toe te voegen.

Goede voornemens

Nee, waar ik het over wil hebben is dat ik voor mezelf besloten dat het geen 1 januari hoeft te zijn voor goede voornemens, en ook dat je best mag proberen om een ander een goed voornemen aan te praten. Dus bij deze:

Beste zorginstelling, locatiemanager, teamleider, roostermaker maar ook (gemeentelijke) beleidsmaker: Ik ga jullie uitdagen om een oplossing te vinden voor de duizenden zorgverleners met jonge kinderen die nu geen dagdiensten kunnen werken (en daardoor TE vaak afhaken in de zorg!). En ik ga het makkelijker maken: jullie mogen samenwerken, kennis delen en elkaar uitdagen!

Want…. Wekelijks worden we bij Lekz gebeld door ontzettend goede zorgverleners, vitaal, enthousiast en vol passie voor het vak, maar…. met jonge kinderen. Ze willen heel graag dagdiensten werken, maar de meeste kinderdagverblijven gaan open om 7.00 of 7.30 uur. En deze ouders zoeken dan ook een werkplek waar ze de dagdienst rond 8.30 uur mogen starten.

Maar dat blijkt in de praktijk vaak een onmogelijke missie. En ik realiseer mij dat het als buitenstaander makkelijk is om daar wat van te vinden. Hoewel mijn boerenverstand zegt dat er een oplossing te vinden moet zijn is het schijnbaar echt niet werkbaar als 1 of 2 collega’s de dagdienst wat later starten. Ik heb het inmiddels zo vaak gehoord, dat ik langzaam ga geloven dat er echt wel een kern van waarheid in zit. Maar toch, in deze tijd van schaarste, waar we tegen de grenzen van het systeem aanlopen, kunnen we het toch niet permitteren om deze doelgroep van zorgverleners niet in te zetten?

Dus ben jij die manager die wel een idee heeft om het werkbaar te krijgen, ben jij de ambtenaar die een idee heeft waarmee de opvang om 6.00 uur kan openen of heb je een ander lumineus idee? Deel het!

Nieuwe vacature

En aangezien het heel makkelijk is om van de zijlijn wat te roepen zal ik zelf ook een (zeer) bescheiden bijdrage delen, waarmee ik hopelijk ook andere werkgevers (buiten de zorg) kan inspireren:

Binnenkort krijgen we bij Lekz een nieuwe vacature voor een Consultant Zorg. Heb jij interesse, maar is je partner zorgverlener? Dan zorg ik er voor dat jij bij Lekz alle ruimte krijgt om de kinderen naar de opvang te brengen en te halen, zodat je partner om 7.00 uur zijn of haar dienst kan starten.

 

Heb ik alsnog een nieuw voornemen voor mezelf: Laten we SAMEN het verschil maken!

 

Geschreven door Wouter Schepers, Eigenaar / Senior Consultant bij Lekz.

 

Lees hier meer blogs

Bekijk hier onze dagdiensten vacatures