“Een sprong in het diepe; hoe kom je erachter wat echt bij je past?”

Een bijzonder fenomeen, tot de voorzichtige conclusie komen dat je huidige baan misschien niet meer bij je past. De plek waar je altijd met veel plezier hebt gewerkt, maar waarvan je sinds (korte) tijd merkt dat het steeds minder aansluit bij je wensen. De afgelopen tijd steeds meer vragen in je hoofd of dit werk het nog echt is of dat je toch voorzichtig verder moet gaan kijken en hoe je dat dan aan zou moeten pakken. Bij mij speelden deze vragen nog heel recent door mijn hoofd. Binnen mijn nieuwe rol als consultant bij Lekz zit ik weer helemaal op mijn plek. In deze blog neem ik je graag mee in de reis die ik zelf net heb afgelegd.

Waar begin je?

Eerst ben ik begonnen binnen mijn huidige werk. Soms is er namelijk meer mogelijk dan je denkt, het zou zonde zijn om het boek te snel te sluiten. Bij mijn voorgaande werkgever merkte ik dat het werk, de werkgever zelf en collega’s op veel gebieden nog goed bij mij aansloten. Dit zorgde ervoor dat ik de tijd heb genomen om mijn huidige werk (inmiddels voorgaande werk) en een eventuele vervolgstap te verkennen. Om inzicht te krijgen in je huidige werk kun je gebruik maken van de zeven bronnen van arbeidsvreugde*.

Dit model gaat uit van 7 componenten die bepalend zijn voor de arbeidsvreugde die jij uit je huidige baan haalt, hierin wordt er gekeken naar:

  1.  fysiek welbevinden;
  2.  collegialiteit;
  3.  waardering en vertrouwen;
  4.  goede prestaties;
  5.  groei;
  6.  werken met hart en ziel;
  7.  hogere zingeving.

Als je merkt dat het op een onderdeel knelt kan je ook beter inschatten of hier binnen je huidige baan of werkgever een oplossing voor te vinden is. Ik merkte voor mij persoonlijk dat het leek te knellen binnen de stappen “werken met hart en ziel” en “hogere zingeving”. Dit waren onderdelen die voor mij niet voldoende aan bod kwamen bij mijn voorgaande werkgever.

Het is hierbij belangrijk om te realiseren dat dit niets over een werkgever hoeft te zeggen. Het zegt alleen dat een werkgever niet meer bij jou past. Daarnaast, ook niet geheel onbelangrijk, begon de reisafstand richting het werk steeds meer een bezwaar te zijn. Mocht je zelf ook ervaren dat een of meerdere onderdelen voor jou in het geding komen en je deze niet voldoende kunt aanpassen, dan komt de vervolgstap om verder te kijken.

Ontdekken hoe de volgende stap eruitziet

Zelf ben ik tot de conclusie gekomen dat het voor mij goed zou zijn om op zoek te gaan naar een nieuwe baan die beter aansluit bij mijn 7 bronnen van arbeidsvreugde.

Hiervoor maakte ik onder andere gebruik van mijn huidige netwerk, hierbij kun je denken aan:

  • je collega’s (mits je het al open kunt bespreken bij je huidige werkgever);
  • vrienden;
  • familie.

Voor mijzelf werkte het ook erg goed om, naast bekenden, mensen te spreken buiten mijn directe netwerk om. Bijvoorbeeld door het spreken van mede-trainees tijdens een cursus, of denk aan de contacten van je contacten binnen LinkedIn, zogenoemde “2nd connecties”.

In deze fase is het vooral belangrijk om daadwerkelijk in actie te komen.
Plan je gesprekken in en kom zo tot nieuwe inzichten om telkens weer een stapje verder te komen. Maak ook direct werk van de gesprekken die je hebt gevoerd, als je er iets nieuws uit hebt gehaald. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het inplannen van een meeloop dag of een kennismakingsgesprek.

Een valkuil voor mijzelf in deze stap was het teveel zelf willen onderzoeken, in plaats van het te ervaren. Dit zorgt ervoor dat je niet verder komt in je proces, door echte stappen te ondernemen kom je verder. Probeer tot slot ook van het proces zelf te genieten en ben niet te bang om daadwerkelijk een sprong in het diepe te wagen.

En soms moet je ook gewoon een beetje geluk hebben, zo werd ik in mijn geval aangeschreven door Wouter van Lekz. Die net aan het overwegen was om zijn team uit te breiden met een nieuwe collega. Door bovenstaande stappen had ik al een duidelijk beeld gevormd hoe ik mijn volgende stap voor ogen zag. Na een leuk kennismakingsgesprek en vervolggesprek, bleek er een goede match te zijn. Binnen Lekz was er voor mij de kans om als consultant te starten. In deze rol bleken voor mij de zeven bronnen van arbeidsvreugde heel mooi samen te komen.

Mocht jij je in een dergelijke situatie bevinden en ben je op zoek naar een gesprekspartner voor mogelijkheden in de zorg. Neem dan gerust contact met ons op. We lopen graag een stukje met je mee.

*Bron: https://www.arbeidsvreugde.nl/nl/bibliotheek/publicaties/uitleg-van-de-zeven-bronnen-van-arbeidsvreugde/