Don Corleone en de Mantelzorgers….

 

Zo’n 10 jaar geleden was ik op vakantie in Sicilië, en mocht een bezoek aan het plaatsje Savoca niet ontbreken. Savoca is een klein idyllisch plaatsje waar Italië er velen van kent.

Echter, Savoca is een van de belangrijke filmlocaties van The Godfather-trilogie (https://bit.ly/3AqJvoX) , nog altijd beschouwd als 1 van de beste filmreeksen ooit gemaakt.

 

Na een bezoek aan Bar Vitelli en de kerk waar Michael Corleone in de film getrouwd is, slenterde ik nog even door het dorpje. Denk aan kleine straatjes met keitjes, kleine huisjes, uitzicht op een vallei, en bloeiende oleanderstruiken….

 

 

En hoewel ik voor The Godfather naar Savoca kwam, is er maar 1 beeld dat voor altijd op mijn netvlies gebrand staat: “Een klein huisje, aan de rand van het dorp, uitzicht op de vallei, 2 openslaande deuren”. Vanaf de straat keek ik direct de kleine woonkamer in, en daar lag een oude vrouw midden in de kamer op bed, omringd door familie die allemaal hun eigen ding aan het doen waren…. Hoewel ik er naar keek in het voorbij gaan en dit beeld misschien maar 5 seconden zag, was in 1 oogopslag duidelijk dat dit plaatje dagelijkse routine was voor deze familie….. Mantelzorg als onderdeel van de dagelijkse praktijk….

En het lijkt lang geleden, maar ook in Nederland was dit in grote delen van Nederland lang gebruikelijk, met name op boerenerven woonden vaak generaties met elkaar samen en keek men naar elkaar om.

De maatschappij is in hoog tempo veranderd en het huidige leefpatroon biedt amper nog ruimte om er voor elkaar te zijn. Mantelzorgers ervaren vaak een enorme belasting in het combineren van werk, dagelijkse verplichtingen EN het zorgen voor een naaste. Toch levert 1 op de 3 Nederlanders mantelzorg en zijn er 800.000 Nederlanders die langdurig intensief een naaste ondersteunen. (https://www.mantelzorg.nl/onderwerpen/mantelzorg/hoeveel-mantelzorgers-zijn-er-in-nederland).

 

Op 10 november is het dag van de Mantelzorg, een dag die in het leven is geroepen om deze mantelzorgers, die vaak in stilte hun ding doen, bewust even in het zonnetje te zetten. (Mantel)Zorgers zijn namelijk mensen die vooral aan de ander denken en zichzelf niet altijd op het podium zetten.

Beste Mantelzorgers, dat podium verdienen jullie wel, daarom is het 10 november Dag van de Mantelzorger! Ben jij Mantelzorger: ook bij Lekz zijn we trots op jullie! Ken jij een Mantelzorger? Kijk eens of je deze persoon extra in het zonnetje kan zetten!

En dan toch even terug naar die Italiaanse familie….. Het personeelstekort neemt overal toe, de vergrijzing komt er aan, zorg is straks niet meer vanzelfsprekend…. Dus wie weet staat er ooit ook in mijn woonkamer een bed terwijl ik aan het koken ben…. Toch jammer dat ik dan niet dat prachtige uitzicht en die Italiaanse sferen om me heen heb…..

 

Geschreven door Wouter Schepers, Eigenaar/Senior Consultant – Lekz.