Waarom staan ze niet in de rij voor Johan?

Kijk in de krant, zoek op internet. Het aantal vacatures voor banen in de zorg is groot, erg groot.

Instellingen adverteren zich suf en de wervingskosten lopen (hoog) op. Soms nog traditionele oproepen maar dan geschikt gemaakt voor internet. Of prachtige plaatjes, met mooie kleuren en aansprekende teksten. Maar iedere instelling is op zoek!

We denken met elkaar te weten, dat de werkzaamheden tot ongeveer in 2030, in volume/aantallen zullen blijven groeien. Als de vraag nu al zo groot is en nog minimaal 13 jaar zal blijven toenemen, dan zou je denken dat iedere instelling naar dit gegeven handelt.

Een logische gevolgtrekking zou dus zijn, dat we iedereen die in de zorg zou willen werken, goed kunnen gebruiken. Belangstellenden, zou je dus moeten koesteren en op handen moeten dragen.

Laboratoriumopleiding gevolgd, maar interesse in Verpleegkunde

Vandaag werd ik gebeld door Johan, uit Holten. Hij had een laboratoriumopleiding niveau 4 gevolgd. Zijn werkzaamheden gaven hem minder voldoening. In zijn zoektocht naar beter, kwam hij uit bij de zorg. Leek (!?) hem prachtig om in de zorg aan de slag te gaan. Werken met en voor mensen. Let even op; een dertiger met een laboratoriumopleiding en een man nog wel, die in de zorg wil werken. Een gouden kans zou je denken. Hij was nu een paar maanden bezig met het realiseren van zijn droom. Maar uit zijn telefoontje, kon ik opmaken dat hij nergens poot aan de grond kreeg.

De ziekenhuizen wilden hem niet als verpleegkundige i.o.. En in de ouderenzorg wisten ze niet goed raad met zijn belangstelling. Iemand met niveau 4 die voor Verzorgende IG wil gaan, dat past niet in het beeld wat instellingen hebben. Dus…..de gemotiveerde jongeman, doet nog steeds minder aansprekend werk in het laboratorium. ’t Is toch te treurig voor woorden. Zo komen we wekelijks geïnteresseerde mensen tegen. Een SPW’er die node bij een bouwmarkt werkt. Een Helpende met vele jaren ervaring die niet welkom is in een zorgorganisatie. Ik weet dat het anders is, maar je zou op grond van dit soort signalen denken dat de nood nog niet hoog genoeg is…..

En Johan? Gewoon doorzetten. Wij helpen je daar graag bij!

Zit jij in een soort gelijke situatie? Neem dan contact op met ons, zodat wij je verder kunnen helpen!

Geschreven door Peter Dijkstra, Senior Consultant / eigenaar van LEKZ