Je bent recent afgestudeerd. Verzorgende IG, verpleegkundige, geneeskunde, of een managementopleiding in de zorg. En dan op zoek naar werk. Je kijkt op internet, een vakblad, of bij instellingen zelf. Je vraagt aan medestudenten naar hun ervaringen. Soms op Facebook, een enkeling op LinkedIn.
Vervolgens zie je veel instellingen die in de advertentietekst op elkaar lijken. Weet je wat op dit moment de meest gebruikte termen zijn? Je zou het vast raden, maar het zijn de woorden enthousiast en flexibel. Wij zoeken een enthousiaste verpleegkundige en iemand die flexibel inzetbaar is….. Nou, als je dat bent, dan kun je dus overal aan de slag. Alleen; hoe weet je nu of een instelling ook écht een leuke werkgever is?
Flink rondvragen loont! Vraag het aan docenten, medestudenten. Kijk op internet en op de site van de mogelijk nieuwe werkgever. Dan heb je alvast wat indrukken. Ziet de site er goed uit? Is het een ondernemende instelling. Als je verschillende sites bekeken hebt, dan zie je best verschillen. Wat heeft de instelling voor plannen? Willen ze verder groeien? Willen ze speciale doelgroepen gaan bedienen?
Wij zien het als vast onderdeel van onze voorbereiding. Als een werkgever ons inhuurt, dan proberen we altijd een zo compleet mogelijk beeld te krijgen. En dan proberen we niet alleen goed te luisteren, maar óók nog eens oog te hebben voor of het ook écht zo is! Probeert iemand zijn/haar ‘tent’ mooier te maken en goed te verkopen? Of is het een oprecht verhaal?
Het lijkt allemaal wat overdreven, maar ik stel mezelf altijd de vraag of ik er zelf zou willen werken. Vind ik de collegae aansprekend? Rijd je het terrein op dan begint dat al. De receptie, de ontvangst. Ik kan me in al die jaren één ontvangst herinneren. Eén van de bewoners zat als ‘hulp-receptioniste’ bij de ingang. Ik wilde me melden, maar zij was me voor. Hebt u een goede reis gehad mijnheer? Ik heb me zelden zo warm en enthousiast welkom gevoeld. In zo’n organisatie wil je toch werken?
Naast dit ‘algemene’ deel, vragen we altijd naar het team die een collega zoekt. Hoe zit het team in elkaar, werken ze allang met elkaar en hoe staan ze tegenover nieuwe mensen. Zijn die welkom? Of moeten die net zo zijn als de zittende mensen?
Al deze dingen maken dat een geslaagde bemiddeling niet alleen van jou als kandidaat afhangt. De meest geslaagde matches krijgen we als instellingen en mensen goed bij elkaar passen. En dat dit een vak is, getuige de woorden hiervoor. Oog voor details! Wanneer mogen we voor jou aan de slag?
Peter Dijkstra
Peter werkt sinds de oprichting in 2007 met veel plezier als Consultant voor LEKZ.