Blijf denken in kansen

Gisteravond, een intakegesprek, V.d. Valk, Breukelen. Een keurige man van 62. Geen gram vet teveel, netjes in pak….

Maar wat kunnen mensen van elkaar verschillen. We komen 50-plussers tegen die lenig van geest gebleven zijn. Geïnteresseerd in nieuwe ontwikkelingen. Belangstellend en oprecht benieuwd naar andere organisaties. Mensen die elke keer bereid zijn om zich open te stellen zonder zich te beroepen op hun rugzak aan ervaringen.

Met regelmaat kom je óók mensen tegen die er zelf niet (meer) in lijken te geloven: ‘ik ben toch 50-plusser en kom toch niet meer aan het werk’. Soms lees je dat al tussen de regels door in een begeleidend schrijven. Soms merk je het (direct) in een kennismakingsgesprek. Een zekere somberheid. Dat zal vast niet zomaar ontstaan zijn. In die zin kan ik er soms best begrip voor opbrengen. Maar of het je helpt?

Nee, het verwerven van nieuw werk boven de 50 is voorwaar niet makkelijk. Zeker bij leidinggevende banen is de belangstelling vaak groot en dus de concurrentie idem dito. Zoeken is bijna vergelijkbaar met werken en mag terecht (veel) tijd kosten. Maar als je de kans krijgt om je te presenteren, probeer het dan niet te hebben van je rugzak. Toon belangstelling, sta open voor een nieuwe werkgever en stel vragen, denk actief mee en zorg dat je fris en fruitig bent. We merken steeds vaker dat de energie die je inbrengt, heel belangrijk is. Veel werkervaring geeft je geen rechten op een nieuwe baan. Je zal je elke keer opnieuw moeten ‘bewijzen’! Ons advies: blijf denken in kansen! Dat uitgangspunt geeft je zelfvertrouwen met een positieve eerste indruk!

Peter Dijkstra
Peter werkt sinds de oprichting in 2007 met veel plezier als Consultant voor LEKZ.